پروتکل KNX

همان طور که در مقالات قبلی هم اشاره شد ، پروتکل های خانه هوشمند به دو دسته سیمی (Wire) و بی سیم (Wireless) تقسیم می شود. در مقالات قبلی در رابطه با پروتکل های بی سیم صحبت کردیم ، در این مقاله قصد داریم به سراغ یکی از مهمترین و مطمئن ترین پروتکل های خانه هوشمند در بستر سیمی یعنی پروتکل KNX برویم.

پروتکل KNX
این پروتکل یکی از پروتکل های خانه هوشمند در بستر سیم است و بصورت Open Source است. KNX در اصل یک استاندارد اروپایی برای هوشمند کردن ساختمان ها می باشد. این پروتکل در اواخر دهه 1980 بر پایه استاندارد های قبل از خودش یعنی EIB و EHS و همچنین BatiBUS طراحی شد و توسعه یافت. زمانی که کمپانی های مطرح مثل Schneider ، ABB ، Siemens و … به سمت این پروتکل رفتند در سال 1990 پروتکل EHS که اولین ورژن پروتکل KNX امروزی است ، شکل گرفت و بعد با اضافه شدن EIB در سال 1999 انجمن KNX شکل گرفت و به یک استاندارد کاملا اروپایی تبدیل شد که بی شک می توان آن را یکی از بهترین راه کارها برای هوشمند کردن ساختمان ها دانست . در سال 2003 پروتکل KNX به یک استاندارد بین المللی تبدیل شد و از آن زمان تا حال حاضر پیشرفت های چشم گیری از این استاندارد دیده شد که می توان به اینترنت اشیا KNX IoT ، ویژگی امنیت بالا KNX Secure ، راه کارهای اتصال بی سیم KNX RF و … اشاره کرد

عملکرد پروتکل KNX
در پروتکل KNX تمام دیوایس ها مثل کلیدها ، سنسورها ، تجهیزات تابلویی و … بصورت یک پارچه با هم در ارتباط هستند و همگی به کابل KNX یا کابل Bus متصل هستند که تلگرام بر روی کابل Bus در پروتکل KNX به دیوایس ها ارسال می شود.
در یک Line از Bus KNX می توان 64 دیوایس استفاده کرد ، اما در صورتی بیش از 64 دیوایس مورد استفاده قرار گیرد باید از Line Repeaters استفاده کرد ، همچنین با اضافه کردن Line Couplers می توان 15 عدد Line دیگر اضافه کرد که باز هر کدام از Lineها تا 64 دیوایس ظرفیت دارند.
تمامی تجهیزات KNX از طریق برنامه ETS برنامه ریزی می شوند که این برنامه نیز توسط انجمن KNX طراحی شده است و تمام دیوایس های KNX داخل این برنامه یک کاتالوگ فایل دارند که از آن طریق می توان در برنامه ETS آن ها را برنامه ریزی کرد.
برنامه ریزی در پروتکل KNX یک کار تخصصی و مهم است و مانند سایر پروتکل های هوشمند ساده و قابل اجرا برای همه نیست.

 

 

کاربرد های پروتکل KNX
قابلیت های پروتکل KNX نیز مانند سایر پروتکل ها هوشمند می باشد که می توان به : کنترل روشنایی ، کنترل پرده ها ، کنترل سیستم های سرمایشی و گرمایشی و همچنین سیستم های تهویه ، کنترل سیستم های صنعتی و نظارت و کنترل ماشین آلات ، سیستم های مدیریت انرژی و سیستم های امنیتی اشاره کرد. همچنین از مزیت های پروتکل KNX می توان به سازگار بودن این پروتکل با سایر برند ها و سایر پروتکل ها اشاره کرد.

مزایا و معایب پروتکل KNX

از مزایای پروتکل KNX می توان به موارد زیر اشاره کرد :
– استاندارد مطمئن اروپایی
– کیفیت بالای تجهیزات
– امنیت بالا
– انعطاف پذیری زیاد
– سازگار بودن با سایر برند ها و سایر تجهیزات
– کارکرد بدون نقص تجهیزات نسبت به سایر پروتکل های هوشمند

از معایب پروتکل KNX می توان به موارد زیر اشاره کرد :
– قیمت بالای تجهیزات
– محدودیت دسترسی
– پیچیدگی در اجرا ، برنامه ریزی و راه اندازی دیوایس ها

جمع بندی و نتیجه گیری
اگر بخواهیم به طور خلاصه و در چند کلام پروتکل KNX را شرح دهیم ، می توان گفت پروتکل و استاندارد بسیار عالی و مطمئن از لحاظ کارکرد و کیفیت دیوایس ها. هر دیوایسی که لوگوی KNX را داشته باشد فارق از اینکه تولید کدام کمپانی و کدام کشور می باشد می تواند قابل اعتماد باشد ؛ زیرا استاندارد های سفت و سخت آزمایشگاه های مطرح اروپایی را پاس کرده تا لوگوی KNX را دریافت نموده و این موضوع طبیعی است که کیفیت بالایی دارد و به طبع قیمت بالایی نیز دارد.
اجرا و برنامه ریزی در پروتکل KNX با توجه به تخصصی بودن این کار امری بسیار مهم است. شرکت مهندسی فناوران هوشمند آرتام با تکیه بر دانش و همچنین مهارت و تجربه کارشناسان خود این امر را به بهترین شیوه به مشتریان عزیز ارئه می دهد. همچنین می توانید جهت مشاهده و سفارش محصولات KNX به قسمت محصولات سایت مراجعه فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *